Case Study

Gas Street Social

The complete fit out of Gas Street Social, a new restaurant and bar in the prestigious Mailbox, the latest venture of the Shaker group.

The Client

Gas Street Social is a brand new bar and restaurant in the heart of Birmingham and the ultra-cool Mailbox location. It offers a mouth-watering seasonal menu and European cuisine, alongside a specialty drinks menu.

The food is designed to be shared amongst friends, family and colleagues and diners can enjoy a range of grazing boards, small plates, stone-baked flatbreads and locally sourced meats and seafood whilst enjoying a selection of craft beers and fine wines. It also offers an excellent cocktail menu which features a wide range of handcrafted signature creations as well as sharing drinks.

The innovative bar group Shaker & Co. are behind the venture and Gas Street Social provides the city with an informal dining experience that fits perfectly within its location.

The Project

The Shaker Group are great innovators and required a company that was open to suggestions, new ways of working and had a ‘can do’ approach to their ideas and designs. We were proud to be the main contractors for the complete fit out of Gas Street Social and the project commenced on the 12th January 2015 and took eight weeks to complete, finishing on the 6th March 2015, well in time for their launch.

Working closely with their highly talented interior designer, Spencer Swinden, the vision of the project was to create an ‘urban neighbourhood kitchen’ feel to the space. Inspired by Birmingham’s rich cultural and industrial history, the idea was to re-imagine the venue and transform it into a spacious, friendly and adaptable restaurant and cocktail bar that would fit neatly with the stylish ambience of The Mailbox.

With a clear vision of what needed to be done, our highly skilled team set about the task of transforming an empty shell into a modern contemporary space that delivered precisely to the design brief. Our project manager ensured that the project ran smoothly, on time, within budget and all the works were carried out to the highest standard. He also enjoyed working along side Spencer Swinden and interpreting the quirky design details of the project and making them a reality.

The Challenge

One of the key challenges of this project was managing the various unconventional details that were a part of the design. Many of the materials we used for the fit out were ‘upcycled’ which fitted in with the industrial theme of the project. The bespoke bar was manufactured in our own joinery shop to create an individual and unique statement piece. In addition, the corbels were all hand crafted, the bar was hand stained and meticulous detail went into the staining and distress work of the bespoke furniture to create the required antique finish.

The Solution

Highly focused project management was essential to delivering the various solutions for this project. Attention to detail, a strong understanding of the design brief and the excellent relationship we built with the client and their interior designer, were all integral to the success of this project.

The Benefit

The client now has another high profile venue that meets the needs of its clientele and fits perfectly within The Mailbox setting. Transforming the space into commercial and profitable venue is a key element of what we do and the ‘upcycling’ nature of the project, such as the back bar being tiled using scaffolding boards, gives the venue a unique feel. The colour scheme of industrial greys, metals and unfinished black steel features, celebrates Birmingham’s industrial heritage neatly and the ‘upcycling’ approach which was championed by the client has created a great deal of interest in the industry as a concept for future design.